Múlt héten 3 nap, 2 éjszakát töltöttünk itt, ahova ugye minden Korea iránt érdeklődő ember el szeretne jutni egyszer. Egyébként ha az ember tudatosan beveszi az útitervbe, akkor nem olyan nehéz kivitelezni. Nagyon jó áron lehet előre repjegyet foglalni, szállást is egészen könnyen találni. A gond azzal van, hogy a szigeten sok ugyan a látnivaló, de ezek termézsetesen nem a főútvonal mellett helyezkednek el, szóval azt szokták mondani, Jejut leginkább autóval körbejárva lehet igazán megnézni.
Na most, nekünk erre hirtelenjében nem volt lehetőség, úgyhogy máshogy oldottuk meg. Az első nap megérkezés után a délutáni órákban bejártuk Jeju várost. A belvárosba bejutni is könnyű, és rövidebb-hosszabb sétákkal egymás után be lehet járni a helyeket. Mi voltunk egy Jeju létrejöttére megemlékező "szentélyben", a város néprajzi múzeumában, a piacon, és a tengerparton.
Második nap egy szervezett túrára iratkoztunk fel, a Yeha tourshoz. Nem a legolcsóbb kategória, de akkor is csak ajánlani tudom. Az út során a szállásnál vettek fel, egy nap 5-6 nevezetességhez elvisznek, az ebéd benne van a programban, az egyik helyről a másikra való utazás közben pedig érdekességeket mesél a túravezető.
Egyébként a hét egyik napján a nyugati, másik napján a keleti partra visz a túra, vasárnap pedig a déli partszakaszra.
Harmadik napunkon ismét magunk indultunk útnak, méghozzá tömegközlekedéssel a másik városba, Seogwipoba (ez a kettő város van a szigeten). Itt is sétáltunk valamennyit a belvárosban meg a piacon, aztán a part mentén pár kilométert. Több vízesés is megtekinthető, kisebb szigetekkel a háttérben pedig nagyon szép a tengeri kilátás.
Sajnos e 3 nap esős, szeles, hideg időjárással telt, igy nem igazán lehetett kiélvezni a sziget pálmafás egzotikumát. Nyilván nem november a legjobb időszak egy ilyen nyaralásra, de talán majd egyszer visszatérünk ide egy nyáron is.
Képekben érdekesebb lesz ☺
Ez a látvány fogad már a reptéren
Kogi kuksu - főtt húsos tésztaleves + egy kis kimpab
Egy kávézóban várakoztunk mielőtt elfoglalhattuk a szállást. Végre bögre, nem papírpohár!
A szervezett túra egyik állomása a Seongsan, azaz Kastély-hegy. Valójában egy vulkán, széles kráterrel az óceáni vízzel való találkozás miatt.
A partszakasz a vulkán alatt. A narancssárga gömbök a vízen a búvárnéniket jelzik.
A vulkán oldalról - nem igazán adja vissza a kép, amit valóban láttunk
Búvárnénik - Jejun hagyományos foglalkozás a nők számára a búvárkodás, generációról generációra. Ma már nem valami népszerű, ezért is van, hogy a még aktív búvárnők átlagéletkora 50-60 év körül mozog. Nagyon képzettek, koruk nem akadályozza őket semmiben.
Amit pedig kifognak, rögtön el is adják a nézelődőknek. Tanúi voltunk egy szinte 10 perce kifogott polip élve feldarabolásának és eladásának, amit a lelkes vásárló kinai turisták azon nyomban meg is ettek... hát, jó étvágyat
Mi inkább ezt választottuk - bundás csirke hagymacsíkokkal
Manapság nagyon népszerű az ehhez hasonló különféle bundával és szósszal készitett csirke, akár kiszállittatva is, szolgáltatásként pedig jött mellé egy adag szósz, háromféle savanyúság és fél liter üditő.
Harmadik nap: Hallasan, a sziget legmagasabb hegye
... amire mi nem másztunk, nem maszhattunk fel az eső miatt. A kilátás sem volt valami szép, köd boritott mindent, csak egy sétát tehettünk
Szokásos koreai piac
Banchan - "kiegészítő" ételek a főfogás mellé általaban, illetve azon belül is többféle kimchi
További képek érkeznek még hamarosan!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése