Nem ritkán látni koreai sorozatokban, filmekben is, hogy rántott csirkecombot eszegetnek törökülésben a szereplők. Eléggé népszerű az effajta étkezés, egyszerűen megoldható, gyorsan beszerezhető, és finom. Rengeteg változatban készítik, az alapváltozattól kezdve a pikáns szószoson keresztül a fokhagymásig... Vannak erre specializálódott éttermek, és vannak kifejezetten kiszállítással foglalkozók is. Egy doboz (ami kb. 2, de lányok esetében inkább 3 embernek elég) általában 15-17 ezer won körül mozog, ami olyan 3 ezer Ft körüli összegnek felel meg. Azt mondanom sem kell, hogy ez sok minden plusszal is jár. Kiszállítás esetén is alap, hogy egy kis doboz retket és kétféle szószt alapból, de akár esetleg egy másik fajta savanyúságot vagy tésztasalátát csomagolnak hozzá.
Helyben fogyasztásnál akár még jobban is lehet járni.
Ma az egyik osztálytársammal betértünk egy ilyen helyre, és már akkor tele volt az asztalunk, amikor a csirke még ki sem jött. Ennek az oka a rengeteg velejáró: káposztasaláta szósszal, 3 féle mártogatós, pikáns szószos mandu (kis tésztacsomag, benne általában üvegtészta, zöldség és darált hús alapú töltelék), anju (ropogtatnivaló általában szeszesital mellé, vagy csak simán rágcsálnivaló), és itt még szervízként fél liter kóla is járt. Illetve egy könnyű leves! Csak hogy ne unatkozzál, mire kiér a hús...
A koreaiak a csirkét egyébként előszeretettel fogyasztják sörrel, erre használják a chimaek 치맥 (chicken + maekchu, azaz sör) kifejezést. /Mostanában egyébként itt-ott láttam már pimaeket is, ami pizza+maekchu 피맥/.
Hely: Sinchon, DaSarang Chicken (신촌 다사랑치킨)
https://www.facebook.com/scdasarang/
Csont nélküli, sajtos-fűszeres csirkefalatkák (nem volt egyszerű ezt az adagot elpusztítani)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése