2016. február 1., hétfő

갈비 - sült hús testközelben

Ha "koreai grillezést" említenek, az általában az orrunk előtt az asztalunkon tűz, parázs, láng felett átsülő császárszalonnát vagy egyéb sertéshús-változatokat jelent. Ebből a legismertebb a samgyeopsal, viszont nem is a legolcsóbb kategóriába tartozik. Ritkán eszik egyedül, inkább társasági étel, sütögetés közben szórakoznak is az emberek, sojut vagy maehwasut iszogatva hozzá. Mindegyik kifejezetten koreai alkohol, a soju mondható rizspálinkának, bár alkoholfoka általában 14%, a maehwasu pedig gyümölcsbor.
Én a múlt hétvégén kalbit választottam. A kalbit sertésbordának szokták gyakran fordítani. Éttermenként eltérőek a receptek, ki milyen fűszerezéssel pácolja és milyen kiegészítéseket, savanyúságokat kínál hozzá.
Az kollégium mögötti éttermek között tértünk be ebbe a hússütögetésre specializálódott kis étterembe. A hús mellett egy nagy tál paprikaszószos salátát, természetesen kimcsit, fokhagymát, valami ecetszerűséggel savanyított hagymát, babcsírát és babcsíra-levest kaptunk. Vannak egyébként, akik a fokhagyma szeletkéket és a kimcsit is szépen átpirítják a hús mellett.
A húst van hogy sütőlapon, vagy hogy rácson kell megsütni, a mi esetünkben ez az utóbbi volt. Plusz, a spéci kis összeállításuknak köszönhetően a sütőrácsot egy kis kör alakú mélyedés veszi körbe, amibe pedig zöldségcsíkokkal kevert felvert tojást tesznek, ami szintén szépen rántottaszerűre alakul a sütögetés közben. 
Szintén jellemző, hogy a hús felvágására nem kést, hanem ollót használnak - ugyanez érvényes a hosszú tésztás ételekre is, ha már az ember nem akar tovább szenvedni =D )



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése